torek, 24. december 2013

Nasveti za lepši svet

Ali pa upgrade Platonovega nauka o votlini.

Čeprav in ravno zato, ker sem trenutno v eni grdi črni votlini, ampak z dobrim daljnogledom, da še zmeraj vidim ven, saj sem prej hodila po soncu in je v mojih celicah še dovolj sončne energije, ki me razsvetljujejo - kresnička sem, samo da je zima! - lahko podelim teh nekaj modrosti za prijaznejši svet in bolj prijetno bivanje v njem. Pa da me ti priboljški zvabijo ven iz te luknje, da bom še naprej žvižgala brihtnosti in ustoličevala svojo guru pomembnost na tem planetu! (Temu se reče zvit prehod iz asketske skromnosti v vladarsko samovšečno razsipnost, op.izg.)

prvič
Ne obdaruj preveč z materialom. Obdaruj s svojo prisotnostjo, ki mora biti primerne kakovosti, ne v podrejenem položaju, bodi tiste sorte sogovornik, ki postavlja izziv in je vedno zanimiv. Na drugi strani sprejemaj to čudovito raznolikost med barvami cvetk in uživaj v tem, kako se mnenja brihtnih glavc krešejo med sabo. Pa omejenih misli nimaš kaj in nikoli bit. S tem tudi sirskih otrok ne bomo rešili.

drugič
Ločuj odpadke, vsaj najbolj smrdljive, biološke. Za kompostiranje, če ne drugega, s kompostom obogatena zemlja vedno da bolj hranilne in okusne plodove. Kaj umazanega je kdaj pač treba storit, da polje dobro obrodi in da se bogato požanje. Ne korupcija. Legalizirajmo marihuano.

tretjič
Jej pomaranče in ananas. Med po žlici vsak dan in solato, brokoli in peteršilj. Niti ne čim bolj eko ali bio, ki prašičje odirajo naivne potrošnike, ampak čim bolj lokalno, še najbolj z lastnega balkona. Vrta. - Izključujoč pomaranče in ananas, ampak limonam pa že rata v tem kaotičnem podnebju s pomočjo centralnega ogrevanja pozimi.

četrtič
Pojdi tja, kamor te tvoj avanturistični duh, vsak ga ima, žene. Lahko je to travnik čez cesto, da malo zamenjaš trdo dolgočasno hojo po asfaltu, lahko je to en vroč čaj ob lublanci pri 33-ih stopinjah (mimogrede, pitje vročega čaja menda pomaga pri prenašanju teh norih poletnih temperatur zadnje čase. To v Turčiji že od skoz furajo.), lahko pa je to Nova Zelandija, Japonska, Sibirija. Samo še na strokoven komentar in analizo Denarnice počakaj.

petič
Vzemi si čas za pomembne male trenutke. V kopalnico si lahko naštimaš tako imenovano shit-light, sistem solne lučke z intimnim žarčenjem, in se ob zvoku ognja iz plinskega bojlerja v romantični svetlobi zmasiraš s kremnim tuš gelom, za katere vsi vemo, kako po treh tednih nehajo dišat in so samo še navadne brezvonjavne žajfe.Trenutki, ki so namenjeni cartanju v dvoje z morebitnimi kosmatimi žogicami in te ob gledanju ameriškega Sherlocka po desetih minutah odnesejo v pravljične dimenzije, tudi ogromno doprinesejo k vseživljenjski harmoniji. Pa grisini s prijatelji, kozji sir z družino in ... Forever alone kosila tudi znajo bit koristna.

šestič
Naj ti bo tvoja koža prav. Hitro se da rešit problem prevelike ali preutesnjene kožne obleke, malo zašiješ, ko se strga in malo prikrojiš, ko se vleče po tleh za tabo ... S pravilno prehrano, ne tisto, ki ti jo narekujejo strani s tega prezasičenega spleta, ampak tisto, ki tvojemu telesu na dolgi rok najbolj paše, torej spet ne tisto, po kateri trenutno hrepenijo brbončice, potem bo pa spet koža za tevilko premajhna. Veliko je v glavi, vse je lahko zelo enostavno, tako da so ena rekreacija in miganje na svežem zraku (ja, celo ljubljanska nizka megla je bolj predihana kot zrak med štirimi stenami) najboljši element, ki gre v roki s pravilno prehrano.

sedmič
Kot sobe je grozeč. Ves čas sporoča, da je tam zaključek prostora, zato ga prijaznega naredi visoka vaza, primarno sicer fensi kozarec za pivo, z lanom. V naslednji kot postavi šalčko s sivko, v enega lučko, božično smrekco (le-ta se lahko v celoletno dekoracijo spremeni, če češ), v enega ogromno kovinsko skledo za sadje s sadje, (da spodbudi še točko tretjič), v enega pa gre tudi koš za smeti. Samo prazni naj ne bodo in naj ne kažejo, kako ostro se prostor tam konča.

osmič
Preveri, kako je z odnosi okrog tebe. Objektivno oceni, kritično ovrednoti, bla, bla, in vzdržuj distanco s tistimi, ki po nepotrebnem jemljejo energijo, pa okrepi stike s tistimi, ki te navdajajo z novo energijo, ob katerih se temni sloni zdijo mali kot miške in ob katerih.se zlate drobtinice zdijo veliki kot sonce. Popredalčkaj jih v posebne prostorčke, v te, ki so najbližje tvojemu življenju, in te predalčke čim več krat odpri.

devetič
Spij veliko brezalkoholne tekočine s čim manj cukra - tudi ob alkoholu. Na enoto alkohola, štiri enote vode, da ne bo mačka ... In da bodo sečni kanalčki nasploh dobro delali, da ne bo glavobolov in ostalih nadležnih znakov dehidracije, da bo manj utrujenosti pa žal več letanja na stranišče ... Ampak to je tisti kompost ali gnoj iz številke drugič.

desetič
Počitek ni neproduktiven. Počitek te ohranja vitalnega. Sedem do osem ur spanca na noč je ravno prav. Če meditiraš, je pa tudi dve uri čisto dovolj. Lahko se špilaš tudi uberman cikel, kjer zadrnjohaš za dvajset minut na vsake dve uri ... Samo možgancem daj malo odklopa za inkubacijo idej.

Teh deset točk, res so enostavne za sledit jim, pa bo svet malo lepši. Nasmeh na faco in bele zobe, to sem pa že tisočkrat rekla.

Ni komentarjev: